Voor iedereen die wil leren omgaan met verlies

Iedereen is welkom. Als het ondenkbare gebeurt en je loopt vast in verdriet of in een rouwproces, dan is het fijn om een luisterend oor te hebben. Hoe aardig je vrienden, familie of collega’s ook kunnen zijn, soms heb je professionele ondersteuning nodig om dat wat je hebt meegemaakt in je leven een plek te geven.

Door gesprekken met een coach leer je beter te begrijpen wie je bent, wat er is gebeurd, de impact daarvan en hoe je daarmee kan leren omgaan.

Verlies gaat niet altijd over een overlijden. Ook een chronische ziekte, verlies van werk of een scheiding hebben dezelfde fases van een verlies- en rouwproces.

rouw verlies voor wie
overlijden partner

Overlijden

Het overlijden van een dierbare in je directe omgeving kan zo’n impact op je leven hebben dat het lijkt of alles stil staat. Soms kom je ook letterlijk tot stilstand en ontstaat er ziekteverzuim, een gebrek aan levenslust, een gevoel van zinloosheid. Daarnaast kan ook oud verlies weer actueel worden.

In de coaching leer je om te gaan met het verlies, leer je het rouwproces te aanvaarden en er mee om te gaan.

verlies rouw ziekte

Leren leven met een ziekte

Een chronische ziekte van jou of je partner verandert je leven definitief. Na genezing van een ziekte kun je ook moeite hebben de draad van het leven weer op te pakken.

Mantelzorg beïnvloedt je leven. Mantelzorg kies je niet, het overkomt je omdat je een emotionele band met een dierbare hebt. Ook in de mantelzorg kan een gevoel van verlies en rouw voorkomen.

In de gesprekken gaan we in op de effecten van de ziekte in het dagelijks leven. Daarnaast bespreken we hoe je naast de zorg voor de ander ook goed voor jezelf kan zorgen.

verlies

Verlies van werk

Je baan verliezen kan vaak een schokkende gebeurtenis zijn. Werken is voor veel mensen meer dan alleen geld verdienen. Werk heeft ook een psychologische betekenis: het is een bron van zelfwaardering. Het kan ook een belangrijk element van je identiteit zijn. Het verlies van werk gaat vaak gepaard met verlies op andere terreinen zoals de financiële veiligheid, je persoonlijke identiteit, je plaats op de sociale ladder, je vriendenkring in de werksituatie.

In een aantal gesprekken kijken we naar de betekenis van werk in jouw leven en hoe je met het verlies van werk kunt omgaan.

verlies scheiding

Echtscheiding

Een echtscheiding zet je leven totaal op z’n kop. Naast het verdriet om het beëindigen van een relatie zijn er vaak ook kinderen die verdriet hebben om de scheiding en moeten praktische zaken als de verkoop van een huis of de alimentatie worden geregeld.

In de gesprekken gaan we in op de beëindigde relatie. We maken een overzicht van de zaken die geregeld moeten worden en waar extra hulp nodig is. Vanzelfsprekend onderzoeken we hoe je met dit verlies kunt omgaan.

Contactgegevens

Bernadette Lieffering
Praktijk voor Verlies- en Rouwbegeleiding

Kvk 62348795

Praktijk Verlies- en Rouwbegeleiding is aangesloten bij

logo landelijk steunpunt rouw

Het kan zijn dat je vastloopt in een rouwproces. Dan kan professionele ondersteuning en begeleiding wenselijk zijn. Verlies- en rouwverwerking vragen tijd en aandacht. Ik werk op een persoonlijke wijze om samen te onderzoeken hoe je jouw verlies een plek kan geven en om na een periode van rouw een nieuwe balans in je leven te vinden.