Ondersteuning bij het schrijven of het uitspreken van een afscheidsrede

Na een overlijden, tijdens de herdenkingsceremonie, halen dierbaren herinneringen op aan de overledene. Een persoonlijk afscheidswoord uitspreken bij zo’n ceremonie kan helpen bij het verwerken van het verlies en bijdragen aan een waardevol en persoonlijk afscheid. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om de juiste woorden te vinden en zelf voor een zaal zijn of haar verhaal uit te spreken. Toch kan iedereen zich wel een paar gebeurtenissen herinneren die belangrijk waren. Geboorte van kinderen, een gezamenlijke reis, een succesvolle carrière, een bijzondere liefde, een spannende hobby, een onverwachte en grappige gebeurtenis.

Als je moeite hebt met het opschrijven van herinneringen en je wilt er een mooi verhaal van maken kan je de volgende richtlijnen gebruiken:

  • Haal met anderen herinneringen op. Waar heb je samen om gelachen of waar heb je samen om gehuild? Wat heb je van hem of haar geleerd? Wat maakte hem of haar uniek? Welke kernwoorden horen bij hem of haar?
  • Kies één of twee herinneringen die je wilt gebruiken in je verhaal en kies een kernboodschap.
  • Om een begin te maken met je verhaal kan je de volgende vragen beantwoorden: Wie waren erbij, waar speelde het zich af, wat gebeurde er, hoe liep het af? Wat waren de reacties en/ of emoties?
  • Wat was en is nu je eigen emotie, reactie, gedachte?
  • Schrijf de gebeurtenis in je eigen woorden in de goede volgorde op. Dit is een eerste versie.
  • Maak er nu een goede spreektekst van door formele woorden en te lange zinnen om te schrijven tot meer spreektaal. Verdeel de tekst in overzichtelijke delen. Verbind de onderdelen aan elkaar met een bruggetje. Bedenk hoe lang je wilt spreken. Een tekst van 5 minuten heeft ongeveer 500 woorden. Begin of eindig met de kernboodschap.
  • Oefen de speech een paar keer hardop voor je zelf en als het kan voor een goede luisteraar. Je hoort dan de ritme van de tekst, je ontdekt waar de emotie voor jou is en je merkt dat het na een paar keer hardop lezen makkelijker gaat. Oefen met rustig en duidelijk spreken.
  • Nummer de pagina’s en print de tekst in een groter lettertype.
  • Als er tijd en ruimte is oefen een keer in de zaal met de geluidsinstallatie.
  • Vraag of iemand reserve wil zijn voor als het onverwacht niet lukt of als je overmand wordt door emoties. Je zal merken dat het helpt als je weet dat er iemand “achter” je staat.

Heb je moeite met schrijven of het uitspreken van een afscheidsrede, dan kan een professionele schrijver en presentator een uitkomst zijn. Neem vrijblijvend contact op met Bernadette Lieffering