Herinneringen hebben een functie. Samen herinneringen ophalen verbindt ons

“Ik heb zulke mooie herinneringen aan de duinen!” Voor mij zit een oudere man met een stralend gezicht. “Vroeger mocht je niet zomaar in de duinen wandelen, maar mijn vader was bevriend met een koddebeier.” “Wat is een koddebeier?” vroeg ik. “Dat is een soort agent in de duinen, die er op toezag dat niemand in de duinen liep of aan het stropen was. Maar”, zo vervolgt hij, “mijn vader was bevriend met hem en hij nam ons regelmatig mee op een wandeling door de duinen.” Ook andere mensen in het publiek vertellen over hun herinneringen aan de duinen en het strand. Vijf minuten later steekt de man weer zijn vinger op. “Ik heb zulke mooie herinneringen aan de duinen. Mijn vader was bevriend met de koddebeier en hij nam ons regelmatig mee op zijn wandelingen.” Ik ga er serieus op in en hij vertelt weer hoe hij dan genoot van het buiten in de duinen zijn. De vogels, de konijnen, de mooie natuur.

De afgelopen maand was ik gespreksleider bij een aantal voorstellingen over de duinen en Den Haag in verschillende verzorgingshuizen. Mijn rol was de scènes, de filmpjes, de liedjes aan elkaar praten en samen met het publiek herinneringen ophalen aan de duinen en het strand. Het was mooi en ontroerend hoeveel dierbare en soms grappige herinneringen gedeeld werden. Sommige herinneringen werden door iedereen herkend bijvoorbeeld hoe, tijdens de oorlog, de duinen en het strand verboden gebied waren vanwege de mijnen en de Atlantic Wall. Of het getob met het omkleden op het strand. Hoe de handdoeken wegwaaiden of expres weggetrokken werden door een klierige broer of zus. Sommige herinneringen waren heel persoonlijk.

In de voorstelling werd duidelijk hoe de tijd was verstreken. De Puch maakte plaats voor een scooter. ADO stadion is niet meer. Verre reizen zijn zo normaal dat op vakantie in Nederland gaan bijzonder is. En hoe ouder we worden, hoe meer herinneringen we hebben. Mooie, verdrietige, overweldigende, getraumatiseerde, grappige. Herinneringen hebben een functie. Samen herinneringen ophalen verbindt ons. Pijnlijke herinneringen delen in een vertrouwde omgeving of in therapie, geneest ons.


Herinneringen aan een dierbare eert hem of haar. Herinneringen ophalen aan een overleden dierbare helpt bij het verwerken van het verdriet en bij het rouwen om het gemis.