Stress belangrijkste factor voor ziekteverzuim

Stress, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Maar als we te lang stress of spanning voelen en we geen tijd nemen voor ontspanning, kan het lichaam overspannen en burn-out raken.

Gezonde stress

Gezonde stress brengt ons lichaam in staat van paraatheid. De polsslag versnelt, de spieren spannen zich en de ademhaling wordt sneller en dieper. Het is een gezonde spanning die we voelen voor een presentatie, een examen, een sollicitatiegesprek of een andere spannende gebeurtenis. Die stress zorgt ervoor dat we extra alert zijn of geconcentreerd kunnen werken aan een lastige opdracht. Zodra die gebeurtenis of opdracht voorbij is, gaat de spanning vanzelf weg.

Ongezonde stress

Stress wordt ongezond als we te lang spanning voelen en we geen tijd kunnen of willen nemen voor ontspanning. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld op werk is constant een te hoge druk om te presteren of er zijn problemen door conflicten of reorganisatie. Spanningen kunnen ook in de privésfeer liggen. Bijvoorbeeld spanningen in het gezin, een overlijden van een dierbare of conflicten in de vriendenkring. Een andere factor die mee speelt is hoe we met die stress of spanning omgaan. Zijn we in staat deze spanning op tijd los te laten, dan kan het lichaam en onze geest ontspannen.

Uitputting

Als we geen ontspanning en rust nemen, maakt het lichaam overuren. Van te lang te veel stress krijgen we klachten en het kan zorgen voor overbelasting en uitputting. De hartslag kan blijvend versneld zijn of onregelmatig. De spieren kunnen zich niet meer ontspannen, waardoor ze pijnlijk aanvoelen. Ook een verstoord ademhalingspatroon kan een uiting zijn van te veel stress, waardoor hyperventilatie kan ontstaan. Hoeveel we ook slapen of hoe goed we ook eten, we hebben geen energie meer. We voelen ons opgebrand en kunnen klachten van depressieve aard ontwikkelen.

Wat kunnen we doen?

Het eerste wat belangrijk is, is onderkennen dat we in een situatie van stress, overspanning of zelfs burn-out zijn. Bij twijfel is het raadzaam de huisarts of bedrijfsarts een diagnose te laten stellen. We kunnen zelf onderzoeken waar de stress aan gerelateerd is. Heeft de stress te maken met werk of met een privésituatie. Misschien heeft er onlangs een ingrijpende gebeurtenis op werk of thuis plaatsgevonden waardoor de stress is ontstaan.

 

Wat kunnen we zelf doen bij milde gevoelens van stress?

Ontspan!
En doe dat op de manier die het beste bij je past.

Beweeg!
Het is belangrijk om op een moment van de dag in de natuur of buiten in beweging te zijn. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding, houdt ons soepel, niet alleen ons lichaam maar ook onze geest.

Neem rust!
Als je bekend bent met yoga en/ of meditatie beoefen dagelijks een half uur milde yogaoefeningen (gentle hatha) of mediteer. Ben je er niet mee bekend, loop dan eens een yogastudio binnen of oefen meditatie bij een leraar. De yogaoefeningen en meditaties helpen ons de stilte te ervaren en tot rust te komen.

Zorg goed voor jezelf!
Of laat voor je zorgen. Omring je door mensen waar je van houdt. Doe dingen alleen of met anderen waar je energie van krijgt.

Wat te doen bij ernstigere gevoelens van stress?
Als ontspanning en beweging niet helpen, zoek dan professionele hulp. Dat kan zijn op medisch gebied als er sprake is van lichamelijke klachten, die na rust en ontspanning niet verdwijnen. Of zoek hulp op psychotherapeutisch gebied bij aanhoudende depressieve klachten of angsten.