Als mensen vastlopen in hun rouwproces is één van de verschijnselen dat ze blijven malen over een aantal zaken

In 2009 reisde ik door Australië en India en kwam ik in aanraking met de leer van Swami Satyananda. Ik woonde en werkte op verschillende ashrams en leerde een aantal yogatechnieken die hij ontwikkeld heeft. Een daarvan is Yoga Nidra, de zogenaamde yoga slaap of dynamische slaap.

Yoga Nidra is een krachtige ontspannings- en meditatietechniek die zijn oorsprong kent in de tantra. Deze techniek bewerkstelligt diepe lichaams- en geestontspanning met het uiteindelijke doel het verhogen van zelfbewustzijn. Je leert bewust te ontspannen. In Yoga Nidra wordt slaap niet gezien als diepe ontspanning. Diepe ontspanning is een ervaring die daarboven uit stijgt en daarvoor moet je wakker blijven. Dat is Yoga Nidra, de dynamische slaap.

Yoga Nidra komt uit het Sanskriet en omvat twee woorden: Yoga, wat verbinding of één punt bewustzijn betekent en Nidra, wat slaap betekent. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je geest functioneert op een diepere laag van bewustzijn. Op die drempel tussen slaap en waken ontstaat contact met het onderbewustzijn.

De diepe ontspanning in Yoga Nidra bereik je door naar binnen te keren. Op die manier sluit je je af voor de indrukken van buiten. Als het bewustzijn op die manier afgesloten is, wordt het bijzonder krachtig en kan het op verschillende manier ingezet worden. Bijvoorbeeld om het geheugen te ontwikkelen, om kennis en creativiteit te vergroten, of om (gedachte)patronen positief te beïnvloeden.

Yoga Nidra en rouwbegeleiding
Als mensen vastlopen in hun rouwproces is één van de verschijnselen dat ze blijven malen over een aantal zaken. Had ik niet beter dit… of: waarom is dit mij overkomen… of: ik weet niet hoe ik verder moet. Door de beoefening van Yoga Nidra zet je niet alleen die gedachten stil, je kan ook nieuwe en helende gedachten en patronen creëren.


In mijn praktijk kan Yoga Nidra gekoppeld worden aan het coaching gesprek.