Verlies en rouw vragen om persoonlijke aanpak

Coaching, yoga of creatieve werkvormen. In de praktijk voor verlies en rouwbegeleiding zijn drie werkwijzen mogelijk. Samen overleggen we in het kennismakingsgesprek wat het beste bij jou past.

Een gesprek of sessie duurt één uur en vindt plaats in de praktijkruimte van Bernadette Lieffering.

Een traject bestaat uit drie fasen. In de eerste fase onderzoeken we de impact van het verlies op jouw leven en de daarbij behorende emoties en gedachten. In de tweede fase kijken we naar hoe je er mee omgaat, hoe je weer veerkracht kan vinden en hoe je ondersteuning uit je omgeving kan vragen. In de derde fase kijken we naar de toekomst en welke betekenis deze gebeurtenis in je leven heeft.

rouw verlies begeleiding individueel groep
COACHING

Jouw persoonlijke verhaal en vragen zijn de uitgangspunten in het individuele gesprek.

Ik bied een veilige omgeving, geef informatie over het rouwproces en help je op weg naar een leven waarin het verlies een betekenis kan krijgen. Tijdens de kennismaking bespreken we je vragen en wat je wilt bereiken. We bepalen samen het aantal gesprekken. Soms zijn 2 tot 3 gesprekken genoeg, het komt ook voor dat een traject langer duurt. Ik streef naar een kort coachtraject waarin je leert omgaan met het verlies.

Mijn manier van werken is open en persoonlijk. Ik weet in een gesprek de kern te raken en laat daarbij ruimte voor het proces van de ander.

YOGA

Yoga helpt de eenheid in onszelf te herstellen.

Als je na een verlies in de rouwperiode komt, merk je dat niet alleen aan je emoties, ook je lichaam rouwt mee. Soms voel je je moe of grieperig. Andere fysieke verschijnselen zijn spanning in de schouders of op andere plekken in je lichaam. Ook hoofdpijnen, maagklachten en verkramping van spieren kunnen ontstaan in een rouwperiode.

Alle yoga-oefeningen zijn erop gericht om in het hier en nu te komen. Door de adem te verbinden aan de beweging voel je je rustiger en meer in balans. Ontspanning, een open ademhaling, compassie en een gevoel van ruimte kunnen lichamelijke en mentale spanningen verlichten en helpen oplossen. Voor en na de oefeningen bespreken we de ontwikkeling van jouw proces.

CREATIEVE WERKVORMEN

Jouw expressie verbinden aan het rouwproces.

In de individuele sessies werken we met beeldende kunst of schrijven. De keuze is aan jou. Ik begeleid je in het verlies- en rouwproces met de werkvorm die bij jou past.

Al schrijvend of tekenend kan je jouw proces verdiepen op een andere manier dan in een gesprek. Soms zijn (gesproken) woorden overbodig en kunnen we het proces aan de verbeelding overlaten. Op intuïtief niveau gebeurt meer dan dat we met ons verstand bewust zijn.

In samenwerking met professionele kunstenaars en docenten organiseer ik maandelijks workshops creatieve werkvormen en rouw. In de workshops leer je op een creatieve en open manier omgaan met emoties. Je ontmoet anderen die in eenzelfde proces zitten als jij. We wisselen de creatieve werkvormen en de gesprekken af. Soms werk je met/in de hele groep, soms in twee- of drietallen. Samen met de kunstdocent bied ik een veilige en creatieve omgeving.

Bedrijven en Organisaties

Voor bedrijven en organisaties geef ik graag trainingen op maat en lezingen over verlies en rouw. Voor meer informatie kunt u ook de artikelen op deze site lezen.

Neem vrijblijvend contact op voor advies of om ideeën te bespreken

Contactgegevens

Bernadette Lieffering
Praktijk voor Verlies- en Rouwbegeleiding

Kvk 62348795

Praktijk Verlies- en Rouwbegeleiding is aangesloten bij

logo landelijk steunpunt rouw

Het kan zijn dat je vastloopt in een rouwproces. Dan kan professionele ondersteuning en begeleiding wenselijk zijn. Verlies- en rouwverwerking vragen tijd en aandacht. Ik werk op een persoonlijke wijze om samen te onderzoeken hoe je jouw verlies een plek kan geven en om na een periode van rouw een nieuwe balans in je leven te vinden.