Langere rouwperiode verlaagt verzuim

In een krantenartikel lees ik dat uitvaartonderneming Yarden zelf de medewerker laat bepalen hoe lang hij/zij thuis wil blijven om te rouwen na een verlies van een dierbare. Een royaal en loyaal gebaar. Het is zo belangrijk voor een medewerker in een rouwproces dat de werkgever oprecht meeleeft en meedenkt in hoe en wanneer hij/zij weer aan het werk kan gaan. Weinig werkgevers zullen zich aan de wettelijke tien dagen houden bij ingrijpend verlies, maar na een veel langer verzuim wordt het vaak wat ingewikkelder. “Ben je er nog niet overheen?” “Nu is het toch wel weer tijd om aan het werk te gaan”. En al helemaal als soms de rouw pas maanden na het overlijden plaatsvindt.


Een rouwproces is een individueel en soms ingewikkeld proces. Iedereen rouwt op een eigen manier. En daar kan je als werkgever een belangrijke rol bij spelen, zeker als je langdurig verzuim wilt voorkomen.

 


Vorige week had ik een kennismakingsgesprek met bedrijfsmaatschappelijk werk van het CBS. Wat mij raakte in dat gesprek dat er aandacht is voor hoe iemand wil terugkeren. Hoe wil je dat het eerste contact is met je collega’s en leidinggevende. Wil je iedereen tegelijk spreken? Wil je in een klein team en een kopje koffie vertellen wat er gebeurd is en hoe het met je gaat? Kortom, zo hebben de werkgever en de werknemer samen zelf de regie in handen bij terugkeer naar werk na een moeilijke periode.

 

langere rouwperiode verlaagt verzuim