Door Bernadette Lieffering

Als je na een verlies in de rouwperiode komt, merk je dat niet alleen aan je emoties, ook je lichaam rouwt mee. Soms voel je je moe, of grieperig. Andere fysieke verschijnselen zijn spanning in de schouders of op andere plekken in je lichaam. Ook hoofdpijnen en maagklachten kunnen ontstaan in een rouwperiode. Vaak zitten en lopen we iets meer in elkaar gebogen, waardoor alles wat vaster komt te zitten. Soms word je zo overvallen door emoties en verdrietige gedachten dat je naar adem moet happen.


Naast gesprekken met een rouwbegeleider of –therapeut kan yoga een geweldige ondersteuning zijn in een rouwproces om het lichaam meer te leren ontspannen en de ademhaling te leren beheersen.

 

Wat is yoga?
Yoga is van oorsprong een levenswijze uit India. De lichaams- en de ademhalingsoefeningen, de asana’s en pranayama, zijn bedoeld om een sterk, gezond en soepel lichaam te ontwikkelen, waarin de adem en de levensenergie vrijelijk kan stromen. Uiteindelijk met als doel een balans tussen lichaam, geest en adem. Het beoefenen van de asana’s en de pranayama kan verlichting geven in de periode van rouw, bij stress en lichte depressie en bij spanningen in het lichaam. Yoga helpt de eenheid in onszelf te herstellen.

Er zijn verschillende stromingen in de yoga, maar alle vormen zijn gebaseerd op de zogenaamde Hatha Yoga. De oefeningen zijn inmiddels uitgebreid en aangepast aan de Westerse mens.

 

Hoe ziet rouwbegeleiding en yoga eruit?
Afhankelijk van de fysieke of emotionele klachten kunnen specifieke asana’s, pranayama en meditatie oefeningen gedaan worden. Alle oefeningen zijn er op gericht om in het hier en nu te komen of te blijven. Door de adem te verbinden aan de beweging word je al meer eenheid gewaar. In veel asana’s worden de spieren uitgerekt, waardoor een gevoel van ruimte en lichtheid ontstaat. Door langer in een houding te blijven ervaar je diepere ontspanning op die plek in het lichaam waar de oefening voor bedoeld is. En richt je de focus op één punt in het lichaam, het zogenaamde drishti, dan vergroot je de concentratie en bewustwording.


Ontspanning, een open ademhaling, compassie en een gevoel van ruimte kunnen lichamelijke en mentale spanningen helpen oplossen.

 

Wat gebeurt er in de praktijk?
In een kennismakingsgesprek bespreken we wat er is gebeurd, hoe je tot nu toe hebt gereageerd of omgegaan bent met de klachten en, in geval van een verlies, hoe het rouwproces verloopt. Ik maak een kleine screening van de fysieke klachten en of deze wel of niet uit de rouw voortkomt of dat er toch eerst een bezoek aan de huisarts wenselijk is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ernstige depressie of (pijn)klachten die een medische behandeling behoeven.

In de sessies na de kennismaking gaan we vooral fysiek met eenvoudige of desgewenst wat intensere oefeningen aan de slag. Elke sessie bestaat uit lichaamsoefeningen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama), ontspanningsoefeningen en een korte of langere meditatieoefening en een nagesprek over het effect.


De yoga les is geheel op maat en elke sessie kan je aangeven wat voor jou werkt en wat niet.

 

Het doel van de fysieke oefeningen is vooral ontspanning en ruimte in het lichaam creëren. Bij de ademhalingsoefeningen richten we op de balans van de adem in het lichaam. En het controleren van adem bij stress of hyperventilatie. In concentratieoefeningen kan je leren je gedachten te sturen. De meditatie helpt je om in het hier en nu te zijn met dat wat is. Zonder oordeel, zonder iets te hoeven veranderen.

 

Wie ben ik?
Door mijn reis in Australië en India ben ik zo enthousiast geworden over yoga en de yogafilosofie dat ik de opleiding bij Linggan, yoga &lifestyle, in Den Haag heb gevolgd. Ik ben gecertificeerd hatha yogadocent. Daarna heb ik de opleiding tot rouwbegeleider gevolgd bij Buro nazorg en ben ik sinds 2014 gecertificeerd rouwbegeleider.


Mijn manier van werken is open en persoonlijk. Ik weet in een gesprek de kern te raken en laat daarbij ruimte voor het proces van de ander.

 

Meer informatie kan je op deze site vinden bij Voor wie of bij Werkwijze. Als je meer persoonlijk advies wilt of een afspraak wilt maken, bel dan: 06 41028336 op werkdagen van 9.00 – 18.00 uur.